[ Skočiť na obsah ]

podujatia

Ostatné aktivity

SPÄŤ

30.07.2009 Rotunda sv. Juraja

Pracovné stretnutie odborníkov počas reštaurátorského výskumu

Dňa 30.7.2009 sa uskutočnilo v Rotunde sv. Juraja pracovné stretnutie, ktoré inicioval reštaurátor Jozef Dorica, akademický maliar, ktorý viedol a realizoval architektonicko-reštaurátorský výskum interiéru rotundy. Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia Archeologického ústavu SAV v Nitre, Krajského pamiatkového úradu v Nitre, Krajského pamiatkového úradu pracovisko Topoľčany, odborníci z odboru architektúry, starosta obce, správca farnosti a zástupcovia Občianskeho združenia Rotunda Jurko.Cieľom stretnutia odborníkov bola prezentácia záverov výskumu a zhodnotenie možností reštaurovania kostolíka.
Sondážnym výskumom sa odkryli jednotlivé vrstvy omietok v kostolíku i v pustovni. Ukázalo sa, že predpokladané nástenné maľby sa pod vrstvami omietok nenachádzajú. Keďže sondy poškodili omietku, reštaurovanie interiéru rotundy je nevyhnutné a po spracovaní výsledkov výskumu bude nasledovať návrh na reštaurovanie.
Komisia okrem možností reštaurovania interiéru kostolíka prerokovala i dôležitosť vyhlásenia celej lokality Jurko za chránené pásmo, nutnosť výrubu stromov, ktoré by mohli poškodiť kostolík i neďaleko stojacu kalváriu a umiestnenie barokového oltára s vyobrazením sv. Juraja.