[ Skočiť na obsah ]

podujatia

Ostatné aktivity

SPÄŤ

20.07.2010 Rotunda sv. Juraja

Reštaurovanie interiéru rotundy

V druhej polovici júla 2010 sa pod vedením akademického maliara Jozefa Doricu začali prípravné práce pred prvou etapou reštaurovania interiéru kostolíka. Vzhľadom na to, že pôjde o komplexnú obnovu, muselo byť vypratané zariadenie a oltár.
Barokový oltár s vyobrazením sv. Juraja, umiestnený na omietnutej tehlovej menze po celej šírke apsidy, bol odborne demontovaný. Pri jeho demontáži sa na zadnej strane objavil aj rok jeho pôvodu - 1693, dopísané sú aj roky renovácie - 1846 a 1872, ktoré súviseli pravdepodobne aj s rekonštrukciou kostolíka. Napriek poškodeniam drevokazným hmyzom, poolamovaním kvalitných rezbárskych detailov a mladšej premaľbe oltárnej architektúry si zachoval vysokú umelecko-historickú kvalitu.
Oltár by potreboval odborný zásah reštaurátorov, žiaľ, zatiaľ nie je zapísaný v ústrednom zozname kultúrnych pamiatok (čo je zdĺhavý proces) a vlastník nemôže žiadať o dotáciu z fondov.
Prvá etapa reštaurovania predpokladala i archeologický výskum apsidy kostolíka. Po odstránení oltára a časti tehlovej podlahy za oltárnou menzou prof. Alexander Ruttkay odobral vzorky z archeologickej sondy na výskum.